Leilinden


Tilia linde leilinde leilinden

Tilia is een grieks woord afgeleid van tilios wat vezel betekent. De bastvezels van de linden werden in vroegere tijden gebruikt om matten, zakken, touw en schoeisel van te vlechten.

Verschillende leilinden zijn inheems in europa. De linden laten zich makkelijk tot leilinden of knotlinden vormen. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant. Vroeger werden leilinden schermen aangeplant bij boerderijen om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Daarnaast werden linden in de germaanse tijd al aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Tegenwoordig worden de leilinden ook veel toegepast uit architectonische overwegingen, uit nostalgie of gewoon efficiënt ruimtegebruik. Naast de leilinden zijn ook leiplatanen erg geliefd door veel en groot blad, waardoor geschikt als zonwering en om inkijk tegen te gaan. Bovendien heeft de lei-plataan op latere leeftijd een prachtige afschilferende bast die vooral in de winter een meerwaarde is voor je tuin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. De leilinden zijn daardoor makkelijker te onderhouden en verlangen minder snoei dan de leiplataan.

Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Omdat er vele ondersoorten zijn met verbeterde eigenschappen wordt de gewone linde niet veel meer gebruikt voor leilindenscherm. 

Het huidig veel voorkomende type leilinden is Tilia europaea 'Pallida'. Het blad van deze leilinden loopt in het voorjaar eerder uit dan van de gewone leilinden. Een klein nadeel blijft dat deze leilinden last kunnen hebben van luis met honingdauw en roetdauw als gevolg. Deze honingdauw kan van de bomen afdruipen.

Steeds meer wordt de Tilia europaea 'Euchlora' ofwel de krimlinde gebruikt als leilinden. Deze leilinden hebben een glimmenderblad dan de soort. Door de rijke bloei en het mooie blad zijn deze linden erg populair als laanboom. Het bijkomende voordeel is de geringe aantasting door luis. Dit maakt deze linden ook erg geschikt als leilinden.

Vers (voor)geleide leilinden van Geplant-en-Klaar!

LEILINDE 'Pallida' (hoogstam leiboom 4-etages) omtrek 12-14cm

LEILINDE 'Pallida' (hoogstam leiboom 4-etages)    omtrek 12-14cm
Tilia europaea 'Pallida' leibomen geleverd geplant potgrond 2-palen en groeigarantie

Tillia europaea 'Pallida' Hollandse Linde leiboom vertikaal vers (voor)geleid op 4-etages afmetingen rek ca. 180x120cm stamomtrek 12-14cm stamhoogte vanaf ca 180cm. Deze leibomen worden met kale wortelen geleverd en geplant. Totale hoogte ca. 300cm.

OFFERTE AANVRAGEN


op aanvraagAantal  LEILINDE LUISVRIJ 'Euchlora' (hoogstam leiboom 4-etages) omtrek 12-14cm

LEILINDE LUISVRIJ 'Euchlora' (hoogstam leiboom 4-etages)    omtrek 12-14cm
Tilia europaea 'Euchlora' leibomen geleverd geplant potgrond 2-palen en groeigarantie

Tilia europaea 'Euchlora' (linde luisvrij) leiboom vertikaal vers (voor)geleid op 4-etages afmetingen rek ca. 180x120cm stamomtrek 12-14cm stamhoogte vanaf ca 180cm. Deze leibomen worden met kale wortelen geleverd en geplant. Totale hoogte ca. 300cm.

OFFERTE AANVRAGEN


op aanvraagAantal